Therese vill göra skillnad!

Utskrivet från: http://finsamgotland.se/1297
Start Finsam på Gotland Projekt Paraply-nätverket Aktivitets-katalogen Möten och föreläsningar Tips och råd På arbets-platsen (H)järnkoll Almedalen

Therese vill göra skillnad!

Therese Johansson äger och driver webbutiken 4mom i Visby. Genom Centrum för Förberedande arbetsträning (CFA) har hon öppnat sitt företag för en person i behov av förberedande arbetsträning.

Varför gör du det?
– För mig har det varit en självklarhet, eftersom jag har haft möjligheten. Om jag kan bidra till att en person som varit sjukskriven länge får verktyg att närma sig arbetsmarknaden och komma ut i ett socialt sammanhang, så är det mycket vunnet. Det är en härlig känsla.

– Det ger så mycket tillbaka, att veta att man gör skillnad, fortsätter Therese. Det känns gott att veta att man kan hjälpa någon med så jämförelsevis små medel. Den här personen behöver få komma ut i ett socialt sammanhang, i all enkelhet.

Kunder runt om i världen

Therese Johansson arbetar mestadels ensam i företaget. Till sin hjälp har hon då och då en timvikarie. Kunderna finns runt om i världen. Butiken finns på nätet och lagret finns på Skarphäll i Visby.
– Det är möjligt att det vore enklare att arbetsträna hos mig om jag haft en vanlig affär, med fler arbetsuppgifter och möten med kunder, fungerar hon.

– Det viktiga är det att ge personen i fråga meningsfulla uppgifter på en "lagom" nivå. Det är också viktigt att ge feedback, och följ upp arbetet ofta. Var extra lyhörd.

Sex timmar per vecka

Arbetsträningen sker under sex timmar i veckan – fördelat på två dagar. Det är tid då Therese väljer bort planerade möten och inköpsresor.
– För mig har det inte varit några nackdelar alls. Kanske möjligen att jag blir lite upplåst eftersom jag i mestadels är själv i företaget. Men det beror på att företaget ser ut som det gör – inte att jag tar emot någon som behöver arbetsträna.

CFA

Arbetsträningen hos 4mom sker i samarbete med Centrum för Förberedande Arbetsträning (CFA). En coach finns till deltagarens och arbetsplatsens stöd.
– Att ha någon som arbetstränar är en vinn/vinn-situation om det fungerar bra. Det är självklart, men inget man kan förutsätta.

– Jag har inte haft några problem och coachen är verkligen bra – inga bekymmer alls. Men jag tror det är viktigt att man som handledare får bra grundinformation. Hur ska man handskas med problem som är orsaken till att deltagaren är där den är? Hur bemöter man problematiken?

Att komma tillbaka

Förberedande arbetsträning vänder sig till personer som efter sjukskrivning ännu inte klarar arbete under tio timmar per vecka. Det ska ge möjlighet att komma tillbaka, eller kom in, på arbetsmarknaden – till egen försörjning och självständigt liv.
– Om jag får önska är det att ingen behövde hamna i den situationen, avslutar Therese. Var brister det? Vi måste bli bättre på att fånga upp personer som riskerar långvarig sjukskrivning.

Om 4mom

4mom riktar sig främst till gravida, nyblivna mammor – och deras familjer. Företaget har funnits i nio år och är till största delen en webbutik, med återförsäljning av praktiska, snygga och spännande kläder och prylar. 80 procent av kunderna finns på fastlandet och runt om i världen.

Sök