Februari 2011

Utskrivet från: http://finsamgotland.se/1364
Start Finsam på Gotland Projekt Paraply-nätverket Aktivitets-katalogen Möten och föreläsningar Tips och råd På arbets-platsen (H)järnkoll Almedalen

Samma liv – fast på nytt sätt!

2007 förändrades livet brutalt för Charlotte Ohlson. Bilen där hennes 4–årige son satt kom i rullning. Charlotte rusade efter, hamnade under ett hjul och blev överkörd. Ryggen bröts på tre ställen och hon är sedan dess rullstolsburen, förlamad från midjan och nedåt.


Den 1 februari berättade hon om sina erfarenheter vid Finsams frukostmöte på Borgen i Visby.

Vägen tillbaka till livskvalitet

Efterolyckan 2007 följde rehabilitering och träning – en väg tillbaka till livskvalitet. Nu är Charlotte tillbaka på sin arbetsplats, Almåsa Konferens. Hon har fullföljt sin utbildning till sommelier – och hon föreläser om bemötande av personer med rörelsehinder, utifrån sitt eget perspektiv och egna erfarenheter.

– Jag är en person med många järn i elden; två-barnsmamma, egen företagare, driver inredningsbutik tillsammans med min syster, jag är sommelier – och jag dyker och seglar på fritiden, berättar Charlotte. En ny del i mitt liv efter olyckan är att jag jobbar som föreläsare för Iris Hadar.

Föreläsningarna riktar sig till alla som i sitt yrke eller privat möter personer med funktionsnedsättningar. Både synliga, som syn- och hörselskadade och rullstolsburna, men också ADHD, Asbergers och liknande.
– Jag vill att ni ser människan bakom funktionsnedsättningen och i mitt fall rullstolen, inledde Charlotte Ohlson. Och jag vill ge er ”verktyg” som kan göra er trygga i bemötandet.

Samma liv – fast på nytt sätt

Den första tiden efter olyckan hade Charlotte svårt att tro att ett ord som livskvalitet skulle återfå samma värde och innebörd.


– Det är faktiskt mycket upp till mig själv vilken livskvalitet jag ska ha. Det är mitt ansvar att skapa ett bra liv för mig själv. Men det är också viktigt att samhället och ni medmänniskor är med och hjälper mig. Jag är beroende av tillgänglighet, att saker fungerar och ett gott bemötande – så att jag kan vara samma mamma som tidigare.


– Jag känner mig inte handikappad. Det är situationen som gör mig handikappad, om jag till exempel står vid en trappa utan ramper. Eller om skolans familjeträff förläggs på berget i skogen dit det bara går stigar.

Vad är gott bemötande?

Ett bemötande handlar om att visa respekt, empati och mänsklig värme, som i vilket möte som helst. Att se personen, inte handikappet. Se tonårsflickan, studenten eller småbarnsmamman – istället för att se en blind, hörselskadad eller rullstolsburen person.

Ibland kan det behövas särskild kunskap för att agera rätt. För de allra flesta är okej att fråga vad som hänt och om personen vill ha hjälp.

Charlotte Ohlson gav en rad råd som gäller rullstolsburna – men också generellt:
– Det finns säkerligen lika många åsikter om hur gott bemötande är som det finns rullstolar. Framför allt är det viktigt att fokusera på personen – inte rullstolen.

  • Vi vill inte ha särlösningar. Vi vill kunna gå in där alla andra går in.
  • Tala gärna om vilka svårigheter jag kan komma att stöta på. Om jag inte kan delta eller komma in så vill jag kunna förbereda mina barn.
  • Tala om att ni finns där och kan ge hjälp om det skulle behövas.
  • Luta dig inte och kläng inte på någons rullstol. Sätt dig inte i den rullstolsburnes knä.
  • Tala direkt till personen i rullstolen, inte till assistenten eller en medföljare.
  • Om ni ska prata länge med varandra, sätt dig på en stol så att ni kommer i samma nivå.
  • Hindra inte barn från att fråga varför man sitter i rullstol.
  • Tänk inte på personer i rullstol som sjuka.
  • Ha gärna en lägre del i kassor, barer och receptioner.
  • Erbjud gärna hjälp med brickan på restaurang!


Och slutligen, rulla inte iväg en rullstol utan att fråga först, vare sig det sitter en person i den eller ej.
– Om en person flyttar över från rullstolen till en vanlig stol på bio, under en föreläsning eller teaterförställning – ta inte bort rullstolen utom räckhåll. Om lokalen behöver utrymmas vill självklart även den rullstolsburne ta sig ut på egen hand.

De laddade uttrycken; vad får man säga?

Charlotte Ohlson poängterade att man får använda uttryck som ”vi går dit”  till en rullstolsburen och ”vi ses sen” till en synskadad.
– Det är bara dumt att ha hang-ups på sådant. Vi använder samma uttryck som alla andra.

Rullstolsburen är ett bättre uttryck än rullstolsbunden. Andra ord som ofta diskuteras är handikappad och funktionshindrad.
– Hindrad är jag när jag står vid en trappa där det inte finns ramper. Annars har jag en funktionsnedsättning, det är den vanliga benämningen. Fast själv brukar jag säga att jag är en person som använder rullstol. Rullstol är inget fult ord.


Charlotte Ohlsons liv förändrades dramatiskt en junidag 2007. Mycket har hänt sedan dess Hennes väg tillbaka till ett aktivt liv har engagerat många.

Och det finns många glädjeämnen,  såsom examen till sommelier och bröllopet som väntar i sommar. I höst medverkar hon i uppföljaren till SVT:s serie ”Himlen kan vänta”.
– Life is to short to drink bad wine, avslutade Charlotte Ohlson med ett leende.


Läs även: DET HANDLAR OM BEMÖTANDE. Charlotte Ohlson besöker gotländska Paraplynätverket
Läs även: Charlottes liv blir TV-serie i höst. Gotlands Allehanda 2011-02-02
Länk till Iris Hadars webbplats
Länk till bloggen Två systrar


Sök