Vaktmästare Klingvall är behjälplig med det mesta

Utskrivet från: http://finsamgotland.se/jesper
Start Finsam på Gotland Projekt Paraply-nätverket Aktivitets-katalogen Möten och föreläsningar Tips och råd På arbets-platsen (H)järnkoll Almedalen

"Vaktmästare Klingvall är behjälplig med det mesta i huset"

Med eget kontor arbetstränar Jesper Klingvall i Östergarns fd skola på östra Gotland. På dörren finns skylten: "Vaktmästare Klingvall - Är behjälplig med det mesta i huset".

Gunnar Bendelin är handledare och ser till att Jesper får chansen att pröva nya arbetsuppgifter, både det som är kul och det som är tristare men som ändå ska göras.

Mellan Gunnar  och Jesper  är det raka rör. Det är ingen tvekan om den respekt och vänskap de känner för varandra.

I det som förr var skola i Östergarn finns nu små företag av olika slag, frisör, advokat, IT-firma, café och restaurang. Det är en öppen mötesplats för alla – året runt. Eftermiddagslediga barn springer glatt omkring. En förening har möte med fika i restaurangen.

Här jobbar  Gunnar Bendelin och Jesper Klingvall. Gunnar leder utvecklingsbolaget som tagit över fastigheten. Han är också Jespers handledare.

Jesper arbetsprövar som vaktmästare och ”hustomte”. Han är 23 år och kommer från trakten. Det som en gång var hans skola är nu hans arbetsplats.

Fixade jobbet i bastun

Arbetsprövningen sker genom Finsam-projektet På Spåret, där Gunnel Westergren är coach. Jobbet hittade han själv.

– Jesper och jag träffades och pratade om möjliga arbetsplatser, berättar hon. Efter ett par dagar ringde Jesper och berättade att han träffat Gunnar i sockenbastun och att det kanske kunde fungera med arbetsträning i skolan. 

– Innan dess var jag hemma och såg en hel del på tv, tillägger Jesper med en glimt i ögat. Fast jag höll på en del med att fixa strandbodar och nät också. Familjen sysslar med fiske och en morbror har skog där det behövts ett handtag då och då.

Allt i allo - med handledning

Mellan Gunnar och Jesper råder rakhet och ärlighet. Det har känt till varandra länge. Det är ingen tvekan om den respekt och vänskap de känner för varandra.

På jobbet är Jesper är en riktig allt-i-allo. Han får pröva nya arbetsuppgifter, som att måla och fixa inne och ute.  Han gör sådant Gunnar vill göra men inte hinner. Men det sker inte utan handledning.
 – Jesper behöver mycket handledning, förklarar Gunnar. Det räknar vi med. Och alla i huset har roligt ihop med Jesper.

– Vi har bestämt att han ska få pröva lite av varje. Det får bli en del tabbar och missar. En del kan vi rätta till och annat får vi leva med. Vi har också gett Jesper lite egna uppdrag och ansvar, som att skotta snö och sanda när det halt. Man får påminna ibland. Det är ju inte så lätt när man är ny på en arbetsplats. Efterhand blir det enklare att se vad som behöver göras.

Roligt att lära sig nytt
– Det är roligt att lära sig nytt, konstaterar Jesper glatt, och visar en fräscht nymålad vägg. Det blev lite duttar i taket men det kan man måla över. Det gick lite så där med sandandet och snön. Det var inte så roligt när det var kallt ute, men det ska ju göras ändå. Det roligaste är att elda kvistar och byggskräp – och så målarjobben. Det tråkigaste var i går när jag skulle kratta bort granbarr och löv från grusgången.

Framtiden

Jesper har planer för framtiden. På önskelistan står en kurs i att hantera motorsåg och att få köra fyrhjuliga terrängfordon. Intresset för det motordrivna är stort. Ute på gården står Jespers ögonsten, en turkos metalic mopedbil. Med den kan han ta sig till och från jobbet och runt i trakten.

Det enda molnet rör den framtida försörjningen där Jesper inte riktigt passar i de olika ersättningssystemen. Målet är ett jobb med anställningsstöd.
– Det här är en arbetsplats med många olika arbetsuppgifter. Det är bra arbetsprövning och träning. Här kan vi se vad som fungerar, eller ej. Vi ska hitta en lösning. Jesper är jäkligt envis och det är bara förnamnet på vad jag är, säger Gunnar.

Om ni ser framåt – finns det något ni önskar er?

– Att fortsätt få jobba här med att klippa gräs och skotta snö – så prata med Gunnar lite då och då, säger Jesper. En egen lägenhet vore också bra och en liten mopedlastbil – fast de är så dyra.


– Min högsta önskar är att vi kan hitta en lösning så att Jesper kan vara kvar och jobba här med oss. Det finns egentligen ingen oro, jag tror vi kommer att fixa det här. Det är en ypperlig arbetsplats eftersom det finns många olika inriktningar och vi kan hjälpas åt. Ett relevant anställningsstöd vore bra så att Jesper kan få en riktig lön.

Ett glatt gäng vid vaktmästare Klingvalls kontor:  Jesper Klingvall, Gunnel Westergren och Gunnar Bendelin.

Sök