Anneli står på egna ben

Utskrivet från: http://finsamgotland.se/1442
Start Finsam på Gotland Projekt Paraply-nätverket Aktivitets-katalogen Möten och föreläsningar Tips och råd På arbets-platsen (H)järnkoll Almedalen

ANNELI STÅR PÅ EGNA BEN


Anneli Andersson är 23 år och arbetar på Rusta i Visby. Hon står i kassan och hjälper kunder att hitta rätt bland hyllorna. Hon har ett jobb och inkomst.

För två år sedan såg livet helt annorlunda ut. Då var Anneli arbetslös och rädd för att möta andra människor. Det var då hon fick plats som deltagare i projektet Skarphälls arbetsgivarring.
– Hade du mött mig då hade vi inte kunnat sitta och prata med varandra, berättar hon. Jag var verkligen nedtryckt i skorna och tyckte inte att jag var värd någonting.

Tuff utmaning

På Skarphäll fick Anneli pröva sex veckor på tre olika arbetsplatser: EM, Rusta och Willys. 

Det var en tuff utmaning. Anneli kände sig blyg och med självförtroendet i fotknölarna. Men det blev en vändpunkt i livet – och det började dessutom började på hennes födelsedag.

– Det fanns bara ”affär” att välja på. Där hade jag inte så mycket val, berättar hon.  På ett sätt var det bra. Jag kände mig välkommen dit jag kom.

– Jag fick chansen att komma hit till Rusta. Här kände jag att jag faktiskt betyder någonting. Det har stärkt mig jättemycket, jag har fått göra något för min egen skull. Om jag ska vara ärlig vet jag inte vad som hänt om jag inte fått den här chansen.

Försörjning genom lön

Efter den första praktikomgången fick Anneli komma tillbaka till Rusta. Där trivdes hon bäst. Sedan två år har hon en trygghetsanställning – hon har sin försörjning genom lön.
– Det bästa är att jag kommit ut i arbetslivet och har fått en klok ekonomi.

Anneli ser ljust på framtiden tillsammans med sambo och fyra-åriga dotter.
– Jag är säker på att min dotter märker hur det stärker mig att vara på jobbet. Hon förstå att det är viktigt för mig.

Har du något tips till andra som erbjuds plats genom Skarphälls arbetsgivarring?

– Var öppen för nya möjligheter. Och var ärlig. Var inte rädd för att säga till om det är något.

Sök