SLUTRAPPORT

Projektet Utveckling:Sociala Företag (USF) avslutades 2014-12-31.
Här finns slutrapporten som som nedladdningsbar pdf
---
CAFÉ NYFIKET
Caféverksamheten på Wisbygymnasierna är det färskaste av de sociala företagen på Gotland. Under en startperiod drivs verksamheten med stöd från Coompanion. Målet är att ”navelsträngen” klipps av när caféerna klarar av att stå på egna ben.
LÄS MER HÄR
TYDLIG TREND PÅ SOCIALA KRAV VID UPPHANDLINGAR
– Det finns många möjligheter att ställa sociala krav vid upphandlingar. Men det är bättre att ställa dem i avtalsvillkoren än som skallkrav.
Det var ett av juristen Magnus Josephsons huvudbudskap vid ett seminarium om sociala krav i offentliga upphandlingar som hölls på Visborg den 29 april. Arrangör var Finsamprojektet Utveckling Sociala Företag tillsammans med Coompanion, Almi och Företagarna på Gotland. LÄS MER HÄR
ARBETSINTEGRERADE SOCIALA FÖRETAG
Arbetsintegrerade sociala företag är organiserade så att de anställda arbetar 100 procent av sin egen förmåga.
För personer som står långt från arbetsmarknaden kan sociala företag bli en viktig vändpunkt. Genom dessa företag ges människor möjlighet att påverka sitt liv och få ett jobb.
På Gotland finns sju arbetsintegrerade sociala företag (se spalten till höger). Sett till antalet invånare är det flest i landet.
FAKTA: Ett arbetsintegrerat socialt företag kan vara organiserat som förening, aktiebolag eller stiftelse. April 2012 fanns 271 sociala företag i Sverige, en ökning med 64 de senaste åren. I företagen deltar 8 900 personer, varav 2 592 är anställda. (Källa: Tillväxtverket)
PROJEKTBESKRIVNING
Bakgrund: Erfarenheten har visat att kunskapen om socialt företagande behöver stärkas i regionen.
Målgrupp: Målgruppen för dessa insatser är i första hand anställda och förtroendevalda inom den offentliga sektorn samt privata näringslivet, föreningar och organisationer i regionen. I förlängningen ska projektet leda till att fler individer får möjlighet till arbete och egen försörjning i arbetsintegrerade sociala företag.
Om arbetsintegrerade sociala företag: Inom vissa grupper är risken för arbetslöshet och utanförskap särskilt stor. Särskilt utsatta grupper är personer med olika funktionsnedsättningar och personer med beroendeproblematik eller annan psykosocial problematik.
Projektet pågår mellan 1 januari 2013 till 30 april 2015.
KONTAKT
Birgitta Nylund, projektledare

E-post: birgitta.nylund@gotland.se
Telefon: 0498- 26 98 13
Mobil: 070 – 447 70 85
Post- och besöksadress: Region Gotland, Visborgsallén 19, 621 81 Visby
Webb: www.finsamgotland.se/USF