- Vi arbetar för att alla ska få var med och bestämma. Men vi måste få tid och coachning för att kunna vara med på allvar, sa Pavide. Vi kräver att bli bemötta som värdefulla personer med alla de mänskliga rättigheter som varje medborgare har.
– Vi deltar i debatter och skriver insändare och vi har en egen Grunden-tidningen för våra medlemmar, tillade Ann. Dessutom sänder vi radio ett par gånger i veckan.
GENUS OCH FUNKTIONSNEDSÄTTNING
1,6 miljoner svenskar har någon form av funktionsnedsättning. Trots det har ingen forskning gjorts kring genusfrågor och funktionshinder.
Genom intervjuer har Grunden kommit fram till att det finns en stor kunskapsbrist också hos personal som arbetar med människor med funktionsnedsättning.
Det leder till väldigt stereotypa arbetsuppgifter, där män och kvinnor gör olika saker. Kvinnorna jobbar ofta med café och grabbarna med snickeri.
– Rutiner och fördomar styr vardagen och vi har olika förväntningar på vad vi kan både på jobbet och i hemmet, förklarade Pavide.
– Vi vill uppmuntra samtliga verksamheter som erbjuder tjänster och service enligt lagarna LSS och SoL att skriva handlingsplaner för likabehandling och jämställdhet för alla, uppmanade Ann.
– Samtliga!, underströk Pavide med eftertryck. Inte som idag endast för personal!
VI ANDAS SAMMA LUFT
Föreningen Grunden har också producerat filmer – bland annat Kärlek och sex samt en om Dubbelt utsatt av våld i nära relationer – som fått internationell uppmärksamhet. Filmerna används som diskussionsunderlag, bland annat kring jämställdhet.
En stor och viktig fråga gäller jämställdhet inom LSS och SoL, där Grunden tagit fram ett gediget utbildningsmaterial i en bok med tillhörande filmer. Materialet är skrivet på lättläst och med förklarande pictogram [1].
– Innehållet är hämtat från vår verklighet, berättade coachen Patricia Martinez. Vi har samlat olika historier och gjort ett manus utifrån det . Vi anser att de som jobbar med schemaläggning och liknade att fundera på hur man jobbar med tjejer och killar. Man måste mäta och veta och ta reda på fakta. Vi får inte gissa hur det är!
– Alla ska höras, både kvinnor och män, sa Ann Holmberg. Tänk på att alltid samtala med den det berör. Fråga hur ni ska göra för att stötta personen, så att den kan bli bättre på att klara sig själv!
– Vi pratar mycket om makt, tillade projektledarcoach Maria Lindqvist Kitschke. Makt är en relation mellan personer. Det blir alltid en större uppförsbacke för en person mer funktionsnedsättning.
– Det är likadant med identitet, fortsatte hon. När man handlar är man kund, på en rockkonsert är man en groupie i publiken. Det är viktigt att få äga det.
– Först och främst är man en människa som vem som helst, sa Ann.
– Och tänk på individen, avslutade Pavide. Ingen ska sättas i fack beroende kön.
[1] Pictogram är ett visuellt språk framtaget för personer som har svårt att tala, läsa och skriva.