"Unga Kvinnor har gett mig ett liv"

Utskrivet från: http://finsamgotland.se/2065
Start Finsam på Gotland Projekt Paraply-nätverket Aktivitets-katalogen Möten och föreläsningar Tips och råd På arbets-platsen (H)järnkoll Almedalen

"Unga Kvinnor har gett mig ett liv"

Intresset för det gotländska Finsamprojektet Unga Kvinnor var stort vid årets Rikskonferens för samordningsförbund i Uppsala.

Vid två seminarium berättade Ewy Pettersson och Susanne Johansson om sina erfarenheter.

– Unga Kvinnor har gett mig ett liv, sammanfattar Ewy sina erfarenheter som deltagare i projektet.

 

Hon berättade också att erbjudande kom i rätt tid i hennes liv.
– Det var bra tajming. Jag var redo för en förändring, sa hon.

– Det handlar om motivation, tillägger Susanne Johansson, som varit Ewys handledare men också ansvarar för projektet. Det är deltagaren som verkligen gör jobbet – och det kräver att man är redo.

Nära stöd - över tid

Unga Kvinnors arbetsmodell har varit att ge nära stöd, under den tid som har behövts.
– Det innebär att vi verkligen lärt känna tjejerna och ser deras behov och deras styrkor. Det är inte alltid det överensstämmer med den egna självbilden.

Ett exempel på det är Ewy, som när hon kom till Unga Kvinnor helst satt ensam i ett mörkt rum med en dator om hon fick välja sin framtid. Men Susanne såg en annan potential. Nu arbetar Ewy i reception på Korpens vattencenter, där möten med människor är hennes uppgift. Och hon trivs.

Ewy Pettersson, Susanne Johansson medverkade under Almedalsveckan 2013, tillsammans med Ewys mentor/stora syster Vivianne Thomsson och arbetsgivare Anna Sandell Skoggren. Läs mer här.

Om projektet:

Sedan projektet startade har 27 unga kvinnor har deltagit mellan 6 och 18 månader. Av dessa har 80 procent (22 deltagare) uppnått målet, egen försörjning genom arbete (16) eller studier (6). Övriga fem har fått stöd på annan vis.

– 80 procent är ett mycket bra resultat, konstaterar Susanna Johansson. Man får inte glömma att det är tjejer som av olika skäl haft stora svårigheter och  osynliga problem som omgivningen varken sett eller förstått.

När projektet nu avslutas enligt plan kommer arbetsmetoder och erfarenheter att överföras till nystartade JobbSam. Målgruppen utökas nu till män och kvinnor mellan 16-64 år. Läs mer om JobbSam här.

 

Sök