Café Nyfiket

Utskrivet från: http://finsamgotland.se/2203
Start Finsam på Gotland Projekt Paraply-nätverket Aktivitets-katalogen Möten och föreläsningar Tips och råd På arbets-platsen (H)järnkoll Almedalen

Café Nyfiket

Caféverksamheten på Wisbygymnasierna är det färskaste av de sociala företagen på Gotland.

Under en startperiod drivs de genom inkubatorsverksamhet med stöd från Coompanion. Målet är att ”navelsträngen” klipps av när caféerna klarar av att stå på egna ben.

Birgitta Nylund hade det hedersamma uppdraget att klippa snöre vid den officiella invigningen av caféet i ny regi, vid Wisbygymnasiet södra. Då avslöjades också namnet, som tagits fram i en tävling där 100 förslag lämnats in av skolans elever och personal.

- Vi har fått in riktigt bra förslag – och en hel del riktigt fula också, berättade Birgitta Nylund, med glimten i ögat. Juryn har bestått av elever och lärare.

Café Nyfiket blev det vinnande namnet, inlämnat av Britta Backlund Rödlund. Ytterliga två förslag belönades med hederspris. Åke Berglund samt Emma Gustavsson och Nellie Jakobsson.

Ett hundratal elever och lärare kom till invigningen – som firades med med bubbel, pepparkakor och korv och varmkorv.

Tre caféer

Vid Wisbygymnasiet finns tre elevcaféer som sedan terminstarten hösten 2014 drivs med stöld från Coompanion. När verksamheten kommit igång på allvar är målet att de ska drivas som sociala arbetsintegrerade företag.

- Vi fungerar som inkubator, berättar Coompanions verksamhetsledare Thomas Gustafsson. Det är en metod vi tror på och gärna vill fortsätta arbeta med på andra ställen.

Förutom Café Nyfiket finns Hackspetten och Väduren vid Wisbygymnasiet övriga filialer.

Åtta personer arbetar vid de tre caféerna. Av dessa har  tre löneanställning. Under läsåret planeras för ytterligare två anställningar. 

 

Sök