2020-02-13 Många sommarjobb att söka även i år

Utskrivet från: http://finsamgotland.se/3774
Start Finsam på Gotland Projekt Paraply-nätverket Aktivitets-katalogen Möten och föreläsningar Tips och råd På arbets-platsen (H)järnkoll Almedalen

Många sommarjobb att söka även i år

2020-02-13 Trots en viss avmattning i konjunkturen verkar det bli gott om sommarjobb även i år. Redan under december och januari anmäldes 49 000 lediga platser till Arbetsförmedlingen i Sverige. Vård och omsorg, service, transport är branscher där det brukar finnas extra goda jobbmöjligheter.  

Trenden att arbetsgivarna börjar sina rekryteringar tidigare än för några år sedan håller i sig och det är alltså en bra idé att börja söka jobb redan nu. 

– Precis som tidigare år är personal inom vårdyrken de överlägset mest eftertraktade, till exempel undersköterskor, vårdbiträden och personliga assistenter. Eftersom konkurrensen om personalen är stor börjar arbetsgivarna sin rekrytering allt tidigare. Sommarjobb kommer också tidigt på året och i år har även Kriminalvården varit tidigt ute och söker ett stort antal sommarvikarier, säger Johan Eklöf, arbetsmarknadsanalytiker på Arbetsförmedlingen. 

Förra året var ett rekordår med en mycket stark inledning med drygt 50 000 anmälda sommarjobbsplatser i december och januari. I år har 49 000 lediga sommarjobb och vikariat, anmälts under samma period. Mellan februari och juni 2019 anmäldes ytterligare 79 000 sommarjobb.

Som tidigare är det främst arbetsgivare inom vård och omsorg som är först ut och söker personal. Klassiska sommarjobb inom besöksnäringen som hotell, restauranger och service brukar komma något senare. Här finns det många jobb och även goda chanser för de som inte har någon arbetslivserfarenhet. 

– Idag är det viktigt att kolla genom sina olika nätverk och kontakter, men självklart också kika genom Platsbanken och där företagen befinner sig, antingen genom mässor, sociala medier och hålla sig uppdaterat genom deras hemsidor. Det är också bra att ta kontakt direkt med arbetsgivarna och berätta mer om sig själv, särskilt när det gäller mindre företag, tipsar Omid Rahmanian, jobbsökarexpert på Arbetsförmedlingen.

De vanligaste yrkena bland hittills anmälda sommarjobb.
1.    Vårdyrken (undersköterska, vårdbiträde m.m.)
2.    Kriminalvårdare
3.    Industriarbete (processövervakare, maskinoperatör, montör m.m.)
4.    Restaurang (köksbiträde, serveringspersonal, kock m.m.)
5.    Handel (butiksförsäljare, kassapersonal m.m.)

Så här söker du sommarjobb:

•    Våga ta kontakt – många arbetsgivare behöver anställa. Berätta mer om dig, vad du kan bidra med och varför du är intresserad av att jobba hos just dem.
•    Innan du tar kontakt: Läs på om arbetsgivaren, till exempel på deras hemsida, i artiklar och på sociala medier.
•    Är du osäker på vad du vill? Få inspiration om olika yrken och se var det är lätt att få jobb på www.arbetsformedlingen.se/yrkeskompassen

•    Håll dig uppdaterat på din kommun, ofta söker de personal över sommaren och rekryteringen börjar redan nu.
•    Om du ska söka jobb spontant: Fokusera främst på mindre arbetsgivare och vänd dig till chefen inom det område där du söker jobb.
•    Om du vill prova på en ny bransch: Fundera över hur du kan använda dina tidigare kunskaper och egenskaper på ett nytt sätt.
•    Se över dina nätverk, kanske finns det en möjlighet att få en anställning över sommaren just därifrån.
•    Få inspiration i Arbetsförmedlingens jobbpodd, på www.arbetsformedlingenplay.se/play/podcast
•    På Arbetsförmedlingens webbplats finns bra tips och information om sommarjobb
•    På Arbetsförmedlingens webbplats finns rekryteringsträffar i hela landet för både sommarjobb och andra anställningar 
•    Delta i Arbetsförmedlingens webbinarier, på www.arbetsformedlingenplay.se
•    Datum för webbinar: Onsdag 19 februari klockan 14.30, Sök sommar- och säsongsjobb, du hittar det på www.arbetsformedlingenplay.se

 

 

Sök