Fem frågor om Företagardagen

Utskrivet från: http://finsamgotland.se/Foretagardagen
Start Finsam på Gotland Projekt Paraply-nätverket Aktivitets-katalogen Möten och föreläsningar Tips och råd På arbets-platsen (H)järnkoll Almedalen

Fem frågor om Företagardagen

Finsam Gotland var en av många utställare på kongresshallen Wisby Strand under Företagardagen den 5 november. På plats fanns de gotländska Finsam-projekten, som passade på att knyta kontakter med företag, företagsnätverk och politiker på ön.

Christina Westlund (Arbetsgivarring Skarphäll), Marie Johansson (Centrum för Förberedande Arbetsträning) och Stina Hansson (På Spåret) var mycket nöjda när dagen gick mot kväll.


Vad har Företagardagen givit er och projekten?
– Här har jag mött människor som jag troligen aldrig skulle möta annars, berättar Christina Westlund. Och jag märker att jag får respons när jag berättar om projektet på Skarphäll. Det kan leda till andra arbetsgivarringar runt om på ön.

Marie Johansson har gått runt och pratat med många företag:
– Det handlar mycket om att så frön och plantera in idéer, säger hon. Det tror jag att jag gjort hos vissa företag, när jag frågar vad de gör och tänker kring vissa saker. Vi söker hela tiden efter lämpliga arbetsuppgifter.

– Här har vi fått möjlighet att knyta kontakter med presumtiva arbetsgivare, instämmer Stina Hansson. Det här är ett fantastiskt imponerande arrangemang – och verkligen en mötesplats.

Alla tre talar entusiastiskt om det inledande föredraget med Susanne Liljenberg, där hon om starten och konceptet kring affärskedjan Granit.
– Hon myntade mantrat ”enkelt är svårt”. Men ”enkelt är också rätt”, kommenterar Stina. Det går som en röd tråd att ta fasta på.


Vad tycker ni om Speed-dejting?
– De jag mötte var helt fokuserade på mötet med just mig. De har varit intresserade av det jag har att berätta, säger Stina Hansson. Jag har fått hjälp till nya kontakter med andra som är här. Speed-dejtingen ger ringar på vattnet direkt! När har man den chansen annars?

Både Stina och Christina är särskilt nöjda med speed-dejtingen med politikerna Eva Nypelius och Lars Thomsson – något som säkerligen leder till fler möten mellan projekt och politiker framöver.


Ingen av de tre var varit med på Företagardagen tidigare år. Är ni överraskade över det som händer här?
– Att det skulle vara så himla roligt, så inspirerande och ge en sådan energi, det förvånade mig, säger Christina.

– Här finns en öppenhet och det är lätt att prata med alla. Alla är intresserade. Det är en stor skillnad jämfört med andra mässor jag varit på, tillägger Marie.


Ni är ju vana att prata om era projekt på egen hand. Hur känns det att vara "Finsam" på Företagardagen?
– Det har varit roligt att använda det nya gemensamma informationsmaterialet, säger Stina. Det blir proffsigare – och lättare.

– Det är lättare att gå ut och prata som Finsam, och ta upp frågor som arbete och arbetsträning, instämmer Marie.

– Ja, det underlättar verkligen att ”vara Finsam” i de här sammanhangen, tillägger Christina. Det är en helt annan sak än om jag säger att jag kommer från Arbetsförmedlingen – tyvärr kanske jag ska tillägga.


Vi avslutar alltid ”Veckans frågor” med en önskedröm. Vad önskar ni er då?
– Min önskedröm just nu är det de vi gör i projektet hittar sin plats i rehab-kedjan, säger Marie. När man nu – i samband med rehab-garantin och sjukskrivningsmiljarden – bygger upp en kedja kring rehabilitering och behandling önskar jag att vi finns med som en naturlig del. Att man har med arbetslivsinriktad rehabilitering och att vi får vår plats i ”bygget”.

– Min önskedröm är att projekten lever vidare på egen hand. Att vara här på Företagardagen bidrar till det, eftersom vi knyter nya kontakter som kan leda till en fortsättning, säger Stina.

– Önskedrömmen är att projekten inte längre ska behöva vara projekt - att de övergår till permanent verksamhet, instämmer Christina. Och att de människor vi möter i projekten kommer upp på banan i samhället. Det kanske låter lite som Martin Luther King, men man önskar ju att det vi gör, innebär att vi inte ska behövas.

Sök