RADIO GOTLAND 1 nov: Heldag om mångfald i praktiken (intervjuer)

Utskrivet från: http://finsamgotland.se/RG-workshop
Start Finsam på Gotland Projekt Paraply-nätverket Aktivitets-katalogen Möten och föreläsningar Tips och råd På arbets-platsen (H)järnkoll Almedalen

Heldag om mångfald i praktiken

I samband med Lärsams workshop den 1 november 2016 intervjuade Radio Gotlands reporter Sara Öster medverkande och deltagare.

 

Länk till Radio Gotland: Heldag om mångfald i praktiken

Radion Gotlands Sara Öster intervjuar medverkande och deltagare under dagen. Lyssna gärna till hela inslaget (ca 8 minuter).

Nedan följer en kort sammanfattning.

 

Anna Karlsson inleder med att presentera föredragshållarna Lena Andrén, studievägledare gymnasiesärskolan Utsikten vid Dals-Eds folkhögskola i Dalsland och Annabritta von Schulman, hotellägare i Visby. Hon berättar också om syftet med dagens workshop.

Därefter samtalar Sara Öster med  Wendela Almgren, personalchef Furniturebox med säte i Stockholm, som berättar om hur man i ett stort företag arbetar framgångsrikt med inkludering och mångfald.

– Jag skulle säga att alla kan arbeta med inkludering och att det ger enormt mycket tillbaka, inleder Wendela. Vi jobbar stukturerat och nära Arbetsförmedlingen med färdiga mallar och handlingsplaner för hur vi jobbar med arbetsplatsanpassning.

Wendela Almgren avslutar med att konstatera att även Stockholm har en del att lära av Gotland.
- Här finns ju ett samordningförbund. Det är något som bara ligger i startgroparna Stockholm.
 
 
En av deltagarna var Birgitta Wejde som arbetar som specialpedagog vid Lärvux på Gotland.
– Vi är här för att få ett bra samarbete mellan daglig verksamhet och Lärvux, förklarar hon.
 
Två som vill använda workshopen för att lära och bygga broar är Mårten Bergström, elevassistent inom särskolan, och Fredrik Samnegård, enhetschef vid Försäkringskassan Visby inom området funktionsnedsättning.
- Det finns många bra exempel på samverkan här på Gotland men vi behöver alltid bli bättre, säger Fredrik Samnegård. Vi behöver större kunskap om varandra ansvarsområden och identifiera i vilka skeden vi ska samverka mer.
– Vi behöver samverka med arbetsliv, tillägger Mårten. samhället behöver förstå att vår målgrupp har mycket att tillföra.
 
Anna Myhr, enhetschef inom daglig verksamhet och ingår också i projektet LärSam.
– Den här dagen visar bland annat hur viktigt det är att vi samverkar ganska tidigt i individens liv. Hur ser det ut och vad kan vi göra.
 
 
Sök