SAMVERKAN FÖR SAMHÄLLETS SOCIALA HÅLLBARHET
Samverkan för samhällets sociala hållbarhet var det gemensamma temat för FINSAM i Almedalen 2011.
Under veckan har fem samordningsförbund varit värd för var sitt frukostseminarium. Här har framgångsrika projekt och verksamheter presenterats för en nationell publik. Sammanlagt 282 personer besökte seminarierna, vilket innebär fullsatt lokal, alla dagar.
Vi kan också se att de ämnen som tagits upp har intresserat många, som läst om projekt och frågeställningar i Almedalsveckans officiella kalendarium. De båda tidningarna Föräldrakraft och Dagens samhälle har listat FINSAM-seminarier i sina tipslistor.
FINSAM har också haft ett bemannat torgstånd för att sprida information och knyta kontakter.
-------------------------------------------------
Under Almedalsveckan 2011 arrangerades 1487 programpunkter i det officiella kalendariet. Av dessa stod FINSAM för sju.
-------------------------------------------------
FRUKOSTSEMINARIERNA
MÅNDAG:
TRIS - LYCKAD SJUKSKRIVNING PÅ FYRA BEN
RAR-Sörmland med TRIS, Tidig Rehabilitering i Samverkan var värd för FINSAM:s första frukostseminarium Almedalsveckan 2011.
– Vi måste börja tidigt för att undvika att patienter fastnar i långvariga sjukskrivningar, inledde rehabiliteringsläkare Anna-Sophia von Celsing. Rehabiliteringspotentialen sjunker med 50 procent efter sex månader, troligen redan tidigare. LÄS MER OM TRIS HÄR.
Arrangör: Samordningsförbundet RAR Sörmland, Nationella Rådet och Nationella Nätverket NNS.
.
TISDAG:
ATT DELTA I UTVECKLINGEN AV VÄLFÄRDEN
Hur lyckas vi med att få myndigheter att samverka för att utveckla välfärden? Hur får vi lokala erfarenheter att bli nationellt intressanta?
_ Vi har goda erfarenheter att förvalta från projekt, aktiviteter och verksamheter. Den stora utmaningen är implementeringen, summerade Ola Andersson. Vi har också format en rubust struktur som skulle kunna användas för att uppnå andra samhällspolitiska mål, exempelvis folkhälsa. Vi har löst problemet med statens centralstyrning och det kommunala självstyret genom att bilda en organisation med gemensamt mål. LÄS MER OM TISDAGENS FRUKOSTSEMINARIUM HÄR.
Arrangör: Samordningsförbundet DELTA Göteborg Hisingen, Nationella Rådet och Nationella Nätverket NNS.
.
ONSDAG:
OM KVINNORS OHÄLSA OCH VÄGEN TILLBAKA
Kvinnor har längre sjukskrivningar än män – oftare på grund av psykiskt ohälsa och stress. Många riskerar att bli utförsäkrade.
Hur ser fungerande arbetslivsinriktade åtgärder ut för långtidssjukskrivna kvinnor - när problemen är en ryggsäck tung att bära.?
Vitalis i Uppsala har goda erfarenheter av terapiformen ACT och multidisciplinära team. LÄS MER OM ONSDAGEN SEMINARIUM HÄR
Arrangör: Samordningsförbundet Uppsala län, Nationella Rådet och Nationella Nätverket NNS.
.
TORSDAG:
ETT NÄRINGSLIV MED SAMHÄLLSSYN 
Att komma tillbaka på arbetsmarknaden efter lång sjukskrivning kan vara svårt. Många har aldrig fått chansen till ett eget jobb – det gäller inte minst unga med funktionsnedsättnig. Torsdagens seminarium handlade om FinsamGotlands samarbete med näringslivet och behovet av arbetstränings– och praktikplatser. LÄS MER OM SEMINARIET HÄR
Arrangör: FinsamGotland, Nationella Rådet och Nationella Nätverket NNS.
.
FREDAG:
UNGDOMAR UTAN BETYG HITTAR FÖRSTA JOBB
Arbetslösheten bland ungdomar är hög. De som hoppar av skolan utan betyg hamnar lätt i kläm mellan myndigheternas ansvar. Hur undviker vi att ungdomar hamnar mellan stolarna när kommunernas, AF:s och FK:s regelverk krockar?
Samordnade resurser kan lösa ungas utanförskap visar Grenverket Södertörn. LÄS MER OM SEMINARIET HÄR
Arrangör: Samordningsförbundet Östra Södertörn, Nationella Rådet och Nationella Nätverket NNS.
.