Observera att studien pågår (juli 2011). Slutrapport kommer hösten 2011.
Komma igång - på väg - nästan framme
Uppdraget är ett beskriva och inventera de olika arbetsträningsverksamheterna på Gotland – och att hitta ett gemensamt begrepp.
Vinsten med en gemensam definition är ett tydligt mål och syfte med arbetsträning - vad ska arbetsträningen leda till?
En gemensam definition ger också goda underlag för mäta utfallet. Var befinner sig deltagaren i processen "komma igång-på väg-nästan framme" (se bilden ovan).
Gemensamt för arbetsträning
Arbetsträning handlar om att träna förmågor som rustar individen för arbetsmarknad eller studier och de krav som ställs där.
De verksamheter som erbjuder arbetsträning hjälper deltagaren att återerövra förmågor som är till nytta när man söker sig mot arbetsmarknaden - kompetens och social kompetens. I alla verksamheter finns också ett arbetslivsinriktat perspektiv.
Alla deltagare har sin försörjning genom offentlig finansiering - deltagaren är ännu inte aktuell för arbetsförmedlingen. Det långsiktiga målet är egen försörjning.
Gotländska exempel på verksamheter som erbjuder arbetsträning är: Finsam-projekten Unga Kvinnor och På Spåret samt projekt med stöd från EU:s socialfonder.
.
Detta är inte arbetsträning:
Förberedande arbetsträning ingår i socialmedicinsk rehabilitering.
Det handlar om att hjälpa personer satt få strategier och verktyg för att hantera sin situation.På Gotland erbjuds förberedande arbetsträning av Hälso- och sjukvården och socialtjänsten. Exempel är pågående Finsamprojektet BÖRJE (socialtjänsten). Här finns också Centrum för Förberedande Arbetsträning CFA - som startat som Finsam-projekt men nu övergått i psykiatri/rehabs ordinarie verksamhet.