KATARINA BLOM

Utskrivet från: http://finsamgotland.se/blom2017
Start Finsam på Gotland Projekt Paraply-nätverket Aktivitets-katalogen Möten och föreläsningar Tips och råd På arbets-platsen (H)järnkoll Almedalen

Katarina Blom

Positiv psykologi: LYCKA PÅ FULLT ALLVAR

Inspiration Finsam 2017
Torsdagen den 12 oktober
Klockan: 13.00 - 16.30
 
Katarina Blom är psykolog, föreläsare och organisationskonsult med positiv psykologi som specialområde. Utifrån aktuell forskning visar Katarina Blom hur vi genom att uppmärksamma goda stunder i vardagen och engagera oss i meningsfulla handlingar kan bygga välmående på lång sikt. Den nya positiva psykologin handlar inte om påklistrat positivt tänkande utan om att lära känna sig själv, vad man mår bra av och hur man kan stå starkare i såväl medgång som motgång.
 

I boken ”Lycka på fullt allvar” skriver Katarina Blom om en ny positiv psykologi som tar avstånd från grundlösa lyckolöften och synar istället vetenskapen bakom.

Inom psykologi har fokus länge varit att ta reda på orsakerna till varför folk mår dåligt – positiv psykologi fokuserar istället på vad som får oss att må bra.  Att ta in det positiva handlar inte om att klistra på ett leende och vända sig bort från det som känns tungt i livet. Det handlar om att lära känna sig själv och uppmärksamma det som man själv anser vara det goda i livet: till exempel relationer, vänlighet och nyfikenhet på andra.

Att fokusera på det som är bra och fungerar smittar ofta av sig på andra områden. Synsättet leder till bättre hälsa, att man har roligare och mår bättre.