Boktips

Utskrivet från: http://finsamgotland.se/boktips
Start Finsam på Gotland Projekt Paraply-nätverket Aktivitets-katalogen Möten och föreläsningar Tips och råd På arbets-platsen (H)järnkoll Almedalen

NYA BOKTIPS

Någon bok du vill att fler ska känna till?

Tipsa oss med ett mail här.

På denna sida finns läsning för dig med Finsamma intressen.  Letar du efter en speciell författare eller titel? Sök på sidan med Ctrl F/ Cmd F, skriv in författarens namn.

SENAST INLAGT

 

LÄSNING - FRÅN BILD TILL BOKSTAV

Författare: Lars Lundström. Hur går det till när små krumelurer på ett papper kommer till liv som budbärare från världar av djup kunskap, stor skönhet och starka känslor?
På jakt efter svar på detta mysterium görs här en slingrande upptäcktsfärd genom läsekonstens historia och skriftutvecklingens dimhöljda landskap.
 
 
Bild och bokstav förlag 2009
SBN10:    9163352699
 

-------------------------------------------------------

TROLLHARE

Författare: Immanuel Brändemo. Trollhare: Ur en bokstavsvuxen transpersons ordgarderob är en självbiografisk roman om att växa upp med Asperger och ADHD, och som transperson. Om att veta att man är annorlunda, men inte kunna förklara eftersom orden inte finns.

Trollhare är en historia om längtan efter att förstå människor, om att söka efter sig själv på lärarutbildningen och om att bli inlåst på psyket. Men det är också en berättelse om vägen ut ur självdestruktivitet, till ett bra liv. Andet förlag 2012

-------------------------------------------------------

Boktitlar A - I

• Allmenpraktikerns möte med kvinnlige pasienter

Författare. Kirsti Malterud. Dette er Kirsti Malteruds doktoravhandling hvor hun beskriver og analyserer en intervjuteknikk basert på såkalte nøkkelspørsmål. Boka inneholder også mye aktuelt stoff om kommunikasjon i allmennpraksis, om lege-pasient-forholdet og om kvinner og helse. TANO förlag 1990.

 

• Arbetsboken

Författare: Gunnel Norrö: Arbetsboken är en handbok och ett verktyg för att anställa människor med Apergers syndrom. Med lång erfarenhet berättar Gunnel Norrö om livet på arbetsplatsen både för den som har AS och för arbetsledning och kollegor - och vad som behövs för framgång. Konceptet har använts utomlands i 15-20 år och då lyckas 80-90 procent få vanliga jobb. Boken beställs direkt från författaren via e-post eller telefon 044-91378.• Aspergers syndrom – har jag verkligen det?

Författare: Gunnel Norrö: Vänder sig till dem som kanske inte känner sig helt bekväma med sin diagnos. Boken är också mycket uppskattad av anhöriga och personal, som en bra grundbok. Boken beställs direkt från författaren via e-post eller telefon 044-91378.

• Att förstå och påverka beteendeproblem

Författare: Olle Wadström. En grundläggande bok som inte kräver speciella förkunskaper. Att förstå och påverka beteendeproblem är en genomgång av inlärningspsykologiska principer och hur man kan använda dessa för att förstå människors beteenden (göra beteendeanalys). Utifrån detta kan man sedan tillämpa denna analys för att effektivt påverka beteendet. Psykologinsats förlag 2004. ISBN: 9789163128356.

• Beredd på operation

Författare: Angelica Frithiof. Boken handlar om hur man förbereder sig praktiskt och mentalt inför ett kirurgiskt ingrepp, från det man får beskedet till och med rehabiliteringen. Den tar upp varje steg i processen och ger råd och tips om vad man ska ta reda på och vilka frågor man kan ställa. Ju mer informerad, förberedd och motiverad man är som patient desto bättre blir prognosen för kommande behandling. Kan beställas direkt från författaren via e-post.

• Beteendets ABC

Författare: J Ramnerö och N Törneke.  Beteendets ABC är en grundbok i klinisk inlärningspsykologi och fungerar som en introduktionstext till modern beteendeterapi. Den presenterar både klassiska principer för inlärning och nyare tankegångar, särskilt vad gäller mänskligt språk och kognition. Studentlitteratur 2006. ISBN: 9789144043746. Läs mer om boken här.

• Den goda beröringen

Författare: Merete Mazzarella En bok om kropp, hälsa och sjukdom, om vård och omsorg, om samtal och beröring, om litteratur och medicin. Forum, förlag 2005. Läs mer om boken här.

• Estetik och omvårdnad

Författare: Maj-Britt Wikström. I de fristående kapitlen belyses forskning som visar dansens, musikens, bildens och litteraturens betydelse för människors psykiska och fysiska hälsa – samt inte minst som dialogskapare i vårdsituationer. Vidare diskuteras vad en estetisk närande vårdmiljö innebär för patienten. Studentlitterartur AB 2003 (reviderad utgåva). ISBN10: 9144029136  Läs mer om boken här

Etik i socialpolitik och socialt arbete 

Författtare: Erik Blennberger: Etik är ett klassiskt tema som fått ny aktualitet. Intresse för etik kan uttrycka en kärlek till livet och gör oss uppmärksamma på frågor om värde och ansvar: Vad är ett gott liv? Hur bör vi handla? Vilken slags person bör jag vara? (Studentlitteratur förlag 2005)

•  Giving the love that heals

Författare: Harville Hendrix & Helen Hunt. This groundbreaking book offers a unique opportunity for personal transformation: by resolving issues that originated in our own childhood, we can achieve a conscious, and thus healthier, relationship with our children, regardless of their age. Atrika books 1998.

• Hjärnknäppt - quirkology, den ovanliga vetenskapen om våra vanliga liv

Författare. Richard Wiseman.  I Hjärnknäppt får vi  veta att de flesta av oss är usla på att upptäcka lögner och bedrägeri. Vi får dock lite hjälp på vägen: Richard Wiseman ger oss några enkla tumregler för att avslöja lögnare (till exempel att de påfallande sällan använder ordet jag). Telegram Bokförlag 2008. Läs mer om Richard Wiseman här.

• Här, Nu och Framåt....

Författare: Markus Blomqvist och Johan Bysell. Två böcker i en! Lösningsfokus är på 184 sidor och Kommunikation som gör skillnad, som du läser genom att vända på boken, är på 90 sidor. Boken ingår i RF Attentions ungdomsprojekt. Markus Blomqvist och Johan Bysell har bland annat arbetat med att ta fram metoder och verksamheter som bidrar till att ge ungdomar med NPF en mer stimulerande fritid och fler sociala kontakter. Här, Nu och Framåt... är en introduktion till de två metoder som projektet arbetat utifrån, Lösningsfokuserat arbetssätt (LF) och Nonviolent Communication (NVC). Utgiven av Attention 2011. ISBN: 9789197967525

 

 

Boktitlar J-R

• Knäck koden: En hoppfull bok om dyslexi

Författare: Ann Lagerström. Går det att lära de flesta dyslektiker att läsa och skriva? Kan man bli direktör, lärare och pressombudsman om man har dyslexi? Och finns det skolor i Sverige där i princip varenda elev behärskar svenska språket? Knäck Koden är en hoppfull bok  om läsning och dyslexi där du möter passionerade lärare, engagerade forskare och stolta dyslektiker. JB Public Relations förlag 2011. ISBN: 9789163396687 . Läs mer här.

• Kollektiv förmåga: En avhandling om grupper och kunskapsintegration

Författare: Philip Runsten. Doktorsavhandling, Handelshögskolan i Stockholm, Institutionen för Företagande och Ledning). Syftet med denna avhandling är att bidra till en ökad förståelse av hur kunskap integreras, eller inte, på gruppnivå i kunskapsintensiva miljöer. Vad är det som gör att grupper får kollektiv förmåga?
Förlag: Stockholm School of Economics 2011. Läs mer här.
 

• Kärlek och tro på helande

Författare: Bernie S Siegel. Om att kommunicera med sin kropp, sluta fred med sitt jag och finna vägen till ett helat liv. Månpocket 1997. Läs mer om Bernie Siegel här.

Läsning - från bild till bokstav

Författare: Lars Lundström. Hur går det till när små krumelurer på ett papper kommer till liv som budbärare från världar av djup kunskap, stor skönhet och starka känslor. På jakt efter svar på detta mysterium görs här en slingrande upptäcktsfärd genom läsekonstens historia och skriftutvecklingens dimhöljda landskap. Bild och bokstav förlag 2009
SBN10:    9163352699
 

• Min stroke

Författare: Jill Bolte Taylor. På morgonen den 10 december 1996 förändrades Jill Bolte Taylors liv totalt. Den 37-åriga hjärnforskaren drabbades av en kraftig stroke då ett blodkärl brast i vänster halva av hjärnan. Inom loppet av några timmar försvann förmågan att tala, läsa, skriva, gå och hennes minne var i det närmaste helt utraderat. Bra böcker 2010. ISBN10:    9170028567 Läs mer om boken här
 

• Motiverande samtal – MI, Att hjälpa en människa till förändring på hennes egna villkor

 

Författare: Tom Barth och Christina Näsholm: Motiverande samtal används bland annat inom psykoterapi och rehabilitering men kan också användas inom coachning och ledarstöd.


MI-samtal är en utarbetad metod för att med lyssnande och samtal hjälpa personer att ta ställning till, starta, genomföra och upprätthålla förändring. (Studentlitteratur, 2006) . 

Läs mer.

• Motiverande samtal: Att hjälpa människor till förändring

Författare: William R Miller, Stepfen Rollnick. En modern klassiker i nyreviderad utgåva som hunnit få ett allt starkare forskningsstöd. Användningsområdet har vidgats och omfattar inte bara missbruksproblem utan också hela hälso- och terapiområdet i stort. Natur och Kultur förlag 2010. ISBN: 9789127121379. Läs mer om boken här.

• Mozarteffekten - musikens oanade kraft

 

Författare: Don Cambell Musik kan påverka humöret och sinnesstämningen. Den kan få dig att känna dig glad, upplivad, energisk, nostalgisk, avslappnad, ja i vissa fall till och med ledsen eller arg. Men musiken kan göra så mycket mer. Det finns krafter i den som många har anat eller upplevt – krafter som faktiskt är väldokumenterade, prövade i experiment och bevisade. Musiken kan få oss att må bättre, såväl fysiskt som mentalt. Vissa ljud, toner och rytmer, klassisk musik, gregoriansk sång samt viss jazz-, new age-, pop- och rockmusik kan stärka intellektet, frigöra kreativiteten och på ett mirakulöst sätt hela kroppen. Damm förlag 2004. ISBN 9789177155072

• När förändring är svårt. Att hantera motstånd med motiverande samtal.

Författare. Liria Ortiz. Motstånd mot förändring är oftare regel än undantag. Budskapet i boken är att precis som vi många gånger medverkar till att motståndet uppstår, fördjupas eller blir befäst, kan vi genom verktyg från motiverande samtal (MI) lära oss att istället underlätta för förändring. Natur & Kultur förlag 2009. ISBN: 9789127118096 Läs mer om boken här.

• Real behavior change in primary care

Författare: Patricia J. Robinson, Debra A. Gould, Debra Gould, Kirk D. Strosahl. Acceptance and commitment therapy, or ACT, is a type of cognitive behavioral therapy that has shown remarkable results with patients.
New Harbinger Publications 2011. Kan beställas från AdlibrisBokus m fl.• Resan tillbaka 

Författare:Axelsen, Eva; Bakke, Sissel. Om barndomens hemlighet, om en far och en dotter, om förändring och befrielse genom terapi. Forum förlag 1993.

• Ro utan åror - en bok om livet och döden

Författare: Ulla-Carin Lindqvist. Samma dag som hon skulle fira sin 50-årsdag fick TV-journalisten Ulla-Carin Lindquist sin diagnos. De problem hon haft med först sin högra hand, sedan sitt ben och sedan med allt fler muskler berodde på att hon drabbats av amyotrofisk lateralskleros, ALS. En sjukdom som saknar bot och leder snabbt till döden. Läs mer om boken här. 

Boktitlar S -Ö

• Samordna rehabiliteringen: Stöd till utveckling av arbetsinriktad rehabilitering för personer med psykisk sjukdom eller funktionsnedsättning.

Skriften är gemensamt framtagen av Arbetsförmedlingen, Försäkringskassan, SKL och Socialstyrelsen i syfte att stödja en utveckling och förbättring av lokal samverkan runt personer med psykisk sjukdom/funktionsnedsättning. Den riktar sig främst  till personal och ansvariga beslutsfattare. Nedladdningsbar pdf finns här.
 

• Samverkan för bättre välfärd - En idéskrift om finansiell samordning.

Skriften är framtagen år 2007 av Ola Andersson på uppdrag av Sveriges Kommuner och landsting. Ola Andersson är verksamhetsansvarig för Samordningsförbundet Hisingen Göteborg - DELTA. (Trycksaker från SKL, 020-31 32 30).

 

• Sanningar till salu - Fördjupat ledarskap i samverkan med externa utredare

Författare: Elof O Petterson. Tjocka rapporter och avhandlingar har skrivits om utvärderingar i den stora skalan – i regioner och statliga sektorer. Elof O Pettersons bok handlar istället om de utvärderingar som pågår på lokal nivå, ofta kanaliserade via regionala EU-enheter som uppmuntrar projektägare att kontraktera externa utvärderare.
Tanken är att på detta sätt få fram mer objektiva, sakliga och professionella bedömningar.
SKL Kommentus förlag 2009. ISBN: 978-91-7345-214-4.


• Sluta grubbla och älta

Författare: Olle Wadström. Nästan alla människor grubblar. Trots att vi vill sluta älta och grubbla så ägnar vi åtskillig tid åt det - dagar såväl som sömnlösa nätter. I denna bok görs en analys av ältandet. Den innehåller även en förklaring till varför vi ältar, vad som driver det och varför det är så svårt att sluta. Dessutom finns en beskrivning av hur man ska göra för att sluta med det, vilka verktyg som finns att tillgå och varför man ska göra just så. Psykologinsats förlag 2007. ISBN10: 9163314460

• Snacka snyggt – Konsten att få folk att lyssna

Detta är en modern retorikbok som lyfter retoriken från talarstolen till din vardag. Vilken konversationsteknik kan göra dig till det sociala geniet, hur får du folk att gilla dig på tre minuter och hur kan man använda färg strategiskt för att påverka. Detta och mycket mer får du lära dig i boken. Målet är du ska lära dig konsten att få folk att lyssna! Norstedts förlag 2011. Finns även som ljudbok på cd och mp3cd

• Statussyndromet: Hur vår sociala position påverkar hälsan och livslängden.


Författare: Michael Marmot. Bara en tredjedel av skillnaden i dödlighet i kranskärlssjukdom förklaras av levnadsvanor. Lika viktigt är upplevelsen av kontroll över sitt vardagsliv och möjlighet till socialt deltagande – faktorer som beror på vår sociala position. Natur & Kultur förlag 2006. ISBN: 9789127111929. Läs mer om boken här


• Stress och utmattningssymtom: Kognitiva och beteendeterapeutiska metoder.

Författare: Niklas Almén. Detta är en konkret handbok om hur stress- och utmattningsproblem kan förebyggas och behandlas. Författaren redovisar en mängd problemområden och metoder och ger också en introduktion till kognitiv beteendeterapi (KBT). Boken vänder sig till olika yrkesgrupper som arbetar med behandling, rehabilitering och prevention av stress- och utmattningsproblem. Studentlitteratur 2007. ISBN: 9789144027951. Läs mer om boken här.

• Svensk sjukvård till vanvett. 

Författare: Åsa Kadowaki. Ska vi lösa sociala, ekonomiska och arbetsmarknadsproblem med medicinska åtgärder som mediciner och sjukskrivningar? Psykologinsats förlag: ISBN  978-91-633-6151-7. Läs mer om boken här.

• Systemisk coaching- en grundbok

Författare: Hanne V Moltke och Asbjørn Molly. Systemisk coaching är en grundbok för coacher och andra samtalsparter som vill öka sina färdigheter i arbetet med samtal och coaching. Den kan inspirera alla som oavsett bransch arbetar professionellt med samtal - ledare, konsulter, handledare, handläggare och så vidare. Studentlitteratur 2011, ISBN13: 9789144068510 Läs mer om boken här.


• Systemiska möten testar och utvecklar systems förmågor.

Författare: Hans Sarv. augusti 2011 Länk till pdf 

 

• Systemiskt tänkande och den tredje positionen

Författare: Hans Sarv sept 2011 Bakom det systemiska ledarskapet ligger en syn på företag och andra
organisationer, samt på samhällen, som öppna system. Öppna system
kännetecknas av sin interaktion med omgivningen. De kallas också för
levande system eller komplexa system. Vi är vana att hantera slutna
system i organisatoriska sammanhang, men bytet av "glasögon" till den
öppna systemsynen skapar nya möjligheter. Länk till pdf

 

 

• Ta skit! och gör det till guld

Författare: Annika R Malmberg. Det är ibland svårt att lyssna på vad andra säger till oss, oavsett om det är kunder eller kollegor och kanske ännu svårare att vända det till något positivt. De flesta är rätt dåliga på att ta kritik. Om du är en av få som klarar det, kommer du att få en konkurrensfördel. Därför kan det vara guld värt att läsa den här.
Soderpalm Publishing 2009, finns även som ljudbok inläst av författaren.
 

• Ta vara på motgångarna - Ljudbok

Författare: Annika R Malmberg. En exklusiv inspirationsföreläsning i CD/MP3 format, där Annika R Malmberg på ett inspirerande sätt berättar mer om hur du kan bli bättre på att vända motgång till framgång.
Soderpalm Publishing 2009

• Tecken - Läkaren och konsten att läsa kroppar.

Författare: Karin Johannisson. På utsökt och exakt prosa berättar Karin Johannisson om det medicinska mötet och kropps-undersökningens historia, från äldre tiders möten mellan läkare och patient till det tidiga 1900-talets förvirrande värld av offentliga halvprivata och helprivata sjukrum. Läs mer om boken här.

 

• Trollhare

Författare: Immanuel Brändemo. Trollhare: Ur en bokstavsvuxen transpersons ordgarderob är en självbiografisk roman om att växa upp med Asperger och ADHD, och som transperson. Om att veta att man är annorlunda, men inte kunna förklara eftersom orden inte finns.

Trollhare är en historia om längtan efter att förstå människor, om att söka efter sig själv på lärarutbildningen och om att bli inlåst på psyket. Men det är också en berättelse om vägen ut ur självdestruktivitet, till ett bra liv. Andet förlag 2012

• Varför frågar ingen oss? Om långtidssjukskrivning och vägen tillbaka till (arbets)livet

Författare: Annika Andersson, Vanja Heed, Ann-Christine Larsson. Ett av vår tids stora problem är den omfattande långtids­sjukskrivning som många drabbas av. Problemet rör den enskilde, arbetsmarknaden och samhället i stort.
I denna bok beskrivs och analyseras problemet och dessutom konstateras att det inte går att hitta ett svar på lösningen. Det krävs en helhetssyn. Läs mer här.

• VI ANDAS SAMMA LUFT! Om jämställdhet inom LSS och Sol.

Föreningen Grundens utbildnings- och diskussionsmaterial: VI ANDAS SAMMA LUFT! Om jämställdhet inom LSS och Sol.

Föreningen Grundens utbildnings- och diskussionsmaterial: Materialet består av bok och film med samtal om kön, identitet, diskriminering och makt. Filmavsnitt visar händelser och situationer från verkligheten.

Materialet kan beställas här (länk)

• Våga vara vårdkonsument- vägar till medvetenhet.

Författare: Edgar Borgenhammar och Lars Fallberg.  Många upplever kontakten med sjukvården som en av de viktigaste i livet. Samtidigt är sjukvården, enligt den statliga maktutredningen, ett av de områden där allmänheten anser sig ha minst inflytande. Boken är avsedd för såväl vårdkonsumenter som vårdpersonal. SNS förlag 1997.

• Vård i verklighet

Författare: Margaretha Strandmark Kjölsrud. Om människovärde, maktrelationer och helhetssyn i professionell omvårdnad. Utgiven av Helsingborg dept. of Surgery 1994.

• Vad är narrativ terapi?

Författare: Alice Morgan. Boken innehåller enkla och kortfattade förklaringar till tankarna bakom narrativ praxis och även exempel på terapeutiska samtal. Studentlitteratur AB 2004. ISBN10:  9188872513 Läs mer om boken här.

• Vad är lean?

Författare: Niklas Modig, Pär Åhlström. Boken beskriver vad lean är, hur en verksamhet blir lean och när en verksamhet är lean. Genom pedagogisk vägledning och berättelser med konkreta exempel från offentlig sektor och det verkliga livet, förklarar boken hur organisationer inom vitt skilda områden kan skapa och framgångsrikt driva en lean verksamhetsstrategi. Boken vänder sig till nybörjare såväl som till erfarna experter. Förlag: Stockholm School of Economics Institute for Research (2011). ISBN: 9789186797010 Läs mer om boken här.

 

 

Sök
ÄMNESINRIKTADE LITTERATURLISTOR