MUSTAFA CAN

Utskrivet från: http://finsamgotland.se/can2016
Start Finsam på Gotland Projekt Paraply-nätverket Aktivitets-katalogen Möten och föreläsningar Tips och råd På arbets-platsen (H)järnkoll Almedalen

VÄLKOMMEN TILL DET FRÄMMANDE LANDET!

Inspiration Finsam 2016
Torsdagen den 28 april
Klockan 13.00-16.30

En personlig berättelse om mötet med ett nytt land, nya kulturella koder, nytt språk. Om utanförskap och vägen in. Om att lära sig att leva MED två världar istället för MELLAN två världar.

Mustafa Cans föreläsning utgår från kulturella koder och vad det innebär i vardagen och på arbetsmarknaden. Det handlar om integration, språk och makt.

I de mest vardagliga samtal förekommer maktkamp, även om det sker under ytan. Att få, kunna och våga tala och ha orden att uttrycka sig är inte bara att ha makten över sitt eget liv, men även över sin ställning som människa. Vad händer med en människa som inte klarar av att klä sina tankar, känslor erfarenheter och förehavanden i en språklig dräkt? Vad händer när ens kulturella eller sociala rötter förklaras mindervärdiga? Hur erövrar man ett nytt språk?

Mustafa Can är prisbelönt journalist, författare och föreläsare.

 

Sök
INSPIRERANDE LÄSNING

TÄTT INTILL DAGARNA: Berättelsen om min mor

När Mustafa Can avslutade sitt Sommarprogram 2003 med orden, Mor jag älskar dig, brakade Sveriges Radios växel samman. Aldrig i programmets historia har så många lyssnare ringt och tackat för ett fantastiskt program.

Knappt två år senare är Güllü Can död. Hon föddes i Kurdistan någon gång i slutet på 1930-talet, födde sju barn som dog och åtta som överlevde.

Vem var hon?
Och vilka är alla de andra osynliga invandrarkvinnorna, de som vi ser utan att lägga märke till, de som betalade utvandringens pris?

Utgiven av Nordstedts förlag 2006. ISBN: 9789113014890

Samt Månpocket 2007. ISBN: 9789172320604