Inspiration Finsam 2012

Utskrivet från: http://finsamgotland.se/inspiration2012
Start Finsam på Gotland Projekt Paraply-nätverket Aktivitets-katalogen Möten och föreläsningar Tips och råd På arbets-platsen (H)järnkoll Almedalen

INSPIRATION FINSAM 2012

INSPIRATION FINSAM 10 - 12 oktober 2012!
Tre dagar med spännande föreläsningar!


ATT GÖRA SKILLNAD - VIKTIGA MÖTEN

Sara Lund och Charlotte Olsson


Ett möte under inspiration Finsam. Sara Lund, föreläsare torsdag eftermiddag och Charlotte Olsson. 
Charlotte Ohlson Bresciani representerade utbildnings- och konsultorganisationen Iris Hadar.
Hon har också medverkat vid ett frukostmöte (länk) där hon talade om bemötande.
Charlotte Ohlson Bresciani är också aktuell på tv, där man nu repriserar serien En andra chans. programmen finns under hösten på SVT play.
Foto: Iris Hadar


-------------------------------------------------

10 oktober, onsdag förmiddag

KAN VISDOM LÄRAS UT – I SÅ FALL VARFÖR?

Visdom handlar i grunden om att hantera problem som inte har någon given lösning. Sådana problem möter vi alla många gånger varje dag. Visdom är en egenskap vi kan välja att utveckla. Ett val som kan göra oss till bättre ledare, medarbetare och medmänniskor .
Medverkan: Stefan Einhorn, professor i molekylär onkologi vid Karolinska Institutet och överläkare vid Radiumhemmet.

LÄS MER: Stefan Einhorn har bland annat skrivit böckerna VÄGAR TILL VISDOM (Månpocket 2010) och KONSTEN ATT VARA SNÄLL (Månpocket 2007). Hans senaste bok är ÄNGLARNAS SVAR (Månpocket 2012) "Vid andra världskrigets slut kommer den unga kvinnan Hanna till Sverige med de vita bussarna. Hon har överlevt koncentrationslägrets fasor men förlorat allt."

-------------------------------------------------

10 oktober, onsdag eftermiddag

PSYKIATRI FÖR ICKE-PSYKIATRIKER

Möter du människor med psykiska problem i ditt arbete? Det är du inte ensam om. Men det kan vara svårt att veta hur du känner igen tecknen på psykisk sjukdom och hur du skall bemöta det på ett tryggt och bra sätt.
Medverkan: Ullakarin Nyberg , medicine doktor, psykiatriker med stor erfarenhet som föreläsare och utbildare inom psykiatri.

LYSSNA MER TILL ULLAKARIN NYBERG:Länk till UR Kunskapsbanken: Hjärnans vindlingar - Psykisk ohälsa (november 2011)

-------------------------------------------------

11 oktober, torsdag förmiddag

SENASTE NYTT OM LIVSSTIL OCH HÄLSA

Mai-Lis Hellénius studerar hur livsstil, fysisk aktivitet och matvanor påverkar vår hälsa. Vad kan vi göra för att förhindra sjukdom och må bra? En föreläsning som ingen lämnar oberörd.
Medverkan: Mai-Lis Hellénius, professor i allmänmedicin, Institutionen för Medicin Solna.

På bilden intervjuas Mai-Lis Hellénius av Hanna Sihlman, Radio Gotland, för programmet Eter.

HÄR FINNS SUNDKURS - WEBBVÄGEN TILL BÄTTRE FOLKHÄLSA

-------------------------------------------------

11 oktober, torsdag eftermiddag

UTMANA DINA VÄRDERINGAR OCH NORMER

Eva Jupiter och Sara LundDet flesta vet att mångfald och oliktänkande är positivt, utvecklande och rent av livsnödvändigt för ett levande samhälle. Trots det låter vi rädsla, nedärvda normer och gamla tankesätt styra våra liv. Vem programmerar din hjärna och vem bestämmer hur du ska tänka? Möt Claes Schmidt – som ibland också är Sara Lund.


Medverkan: Sara Lund/Claes Schmidt . Föreläsare och inspiratör.

På bilden: Eva Jupiter, samordnare FinsamGotland och Sara Lund.

LÄS MER OM SARA LUND HÄR
------------------------------------------------- 

------------------------------------------------- 
12 oktober, fredag förmiddag

MAN ÄR INTE FRISK BARA FÖR ATT MAN ÄR OSJUK!

 Hur går det till att må bra, egentligen? Är du frisk … eller bara osjuk? God hälsa förutsätter ett aktivt förhållningssätt och en personlig hälsokompetens. Claes Malmström presenterar en modern, salutogen, beteendemedicinsk och psykofysiologisk hälsomodell. Vi får också reda på vad ett salutogent arbetssätt betyder i praktiken.

Medverkan: Clas Malmström, läkare inom psykiatri, rehabilitering och företagshälsovård, som numera är föreläsare och författare.
LÄS MER:Claes Malmström har skrivit böckerna MÖJLIGHETSTÄNK: MENTAL TRÄNING I NYTT LJUS (Ica bokförlag 2009), STRESSA RÄTT -EXEC (Liber 2007), MEN DU SJÄLV DÅ?: handbok i konstruktiv stresshantering för läkare och andra behandlare (Krilon förlag 2009).
Hans senaste bok är HANDBOK FÖR HÅLLBAR HÖG PRESTATION (Liber 2012). Det går visst att köra hårt med sig själv, må bra under tiden och hålla i längden. Handbok för hållbar hög prestation visar, både teoretiskt och praktiskt, hur man lyckas med det.

-------------------------------------------------

12 oktober, fredag eftermiddag

ATT GÖRA DET OMÖJLIGA MÖJLIGT!

Mikael Andersson berättar om sitt sätt att angripa problem och övervinna självskapade begränsningar och hur detta gradvis förändrade hans egen livssituation.
 Hur kan man, utan armar och ben, ta sig fram i livet på det sätt som Mikael gör?
 Svaret är: En oerhört stark vilja att lyckas med det till synes omöjliga.
 Hans insikter och föreläsning är universellt tillämpliga!
Medverkan: Mikael Andersson, författare och föreläsare.

LÄS MER: Mikael Andersson har skrivit boken ARMLÖS, BENLÖS MEN INTE HOPPLÖS (Norstedts 2010). Mikael beskriver vad som fört honom framåt i livet. I en mycket personlig berättelse får vi en inblick i betydelsen av drivkraft, aktiva val och eget ansvar för att uppnå det mål han satte upp för över 40 år sedan. Mikaels dröm var ett självständigt liv. En målsättning som under åren utvecklades till att allt mer innefatta ett liv utifrån hans fulla potential, att leva fullt ut. Idag har han nått sitt mål. Mikael lever sin dröm och vi får i boken höra hur det gick till.

På bilden: Eva Jupiter, Mikael Andersson och Kajsa Lingström
---


2012 arrangerades INSPIRATION FINSAM för tredje gången. Tidigare har liknande dagar genomförts för sjukvårdens personal. Sedan 2010 är dessa inspirationsdagar ett led i brobyggandet inom Finsam - och med samarbetspartner i Finsams projekt. Inbjudan går till alla anställda.Sök
TILL ANSLAGSTAVLAN
Här finns programmet för årets Inspiration Finsam.