LärSam: Projektet som gått vidare
LärSam har varit ett strukturövergripande projekt kring målgruppen unga med komplexa svårigheter.
Våren 2017 skrev projektet en ansökan till ESF för att kunna överföra gjorda erfarenheter på strukturnivå - till direkt individstödjande insatser.
Projektmedel beviljades och verksamheten är under uppbyggnad. FinsamGotland kommer givetvis att följa utvecklingen.
Sammanfattning av projektet LärSam unga finns här: https://www.esf.se/sv/Resultat/Projektbanken-2014-2020/Alla-Projekt/LarSam-Unga/
---------------------------------------------------------
KRAFTSAMLING: Om mångfald och samverkan i praktiken
Trots att arbetsmarknaden är i ett mycket gynnsamt läge finns det grupper som har svårt att ta sig vidare mot arbetslivet. Bland annat personer med mentala/kognitiva funktionshinder.
Den 1 november 2016 arrangerade LärSam workshopen Mångfald och samverkan i praktiken.
Drygt 125 deltagare kom till Ljusgården på Visborg för att samverka och inspireras av varandra – och de tre föreläsarna Lena Andrén, Annabritta von Schulman och Wendela Almgren.
-----------
Supported Employment
Supported Employment, SE, är ett arbetsätt som ger stöd för individens utveckling i samband med arbetsträning och praktik. Metoden används också med framgång inom Daglig Verksamhet.
22-25 augusti 2016 arrangerades utbildningen för 20 anställda handledare inom JobbSam och Daglig Verksamhet/lärSam på Gotland. LÄS MER HÄR
-----------
LärSam fortsätter - och växer!
Projektet LärSam kommer att fortsätta under hösten 2016 - med en utvidgad målgrupp.
FinsamGotlands projekt 20: LärSam – metodutveckling – Unga med aktivitetsersättning (NPF) finansieras med en extra tilldelning från Nationella Rådet för samordningsförbund.
- Det arbete med metodutveckling som sker inom LärSam har alla förutsättningar att ge resultat, säger Greta Henriksson, samordnare FinsamGotland. När vi nu fortsätter med inriktning på gruppen unga med aktivitetsersättning är mycket grundarbete gjort. Det är en framgångsfaktor!
-----------
Sysselsättningsverksamheter i jämförelse
Region Gotland med i en sammanställning av verksamheter för personer med psykisk ohälsa eller funktionsnedsättningar. Jämförelseunderlaget är framtaget våren 2016 av Marianne Merin, utvecklingsledare för Daglig verksamhet vid Partille kommun. LÄS MER HÄR
-----------
En rundtur för samverkan
Gymnasiesärskolan Utsikten i Ed, Projektet Arbetsliv i Partille (Daglig verksamhet), och Allbo Lärcenter i Arvika är verksamheter som alla, på olika sätt, varit framgångsrika i sitt arbete att bana vägen för personer med mentala funktionshinder, att gå mot lönearbete eller utvecklas och göra karriär inom Daglig verksamhet.
I januari 2016 gjorde LärSam en rundtur för att studera olika metoder och samverkansmodeller - och för att se om och hur, de kan omvandlas till oss på Gotland. LÄS MER HÄR
-----------
Konferens: BYGGA BROAR
-----------
Oktober 2015: Redan nu händer mycket bland de olika verksamheterna. Bland annat har LärVux, utifrån dialog med Daglig verksamhet, tagit fram riktade utbildningar för projektets målgrupp.
Just nu genomförs kartläggningar regionalt och nationellt. Vilka yrkesutbildningar, verksamma insatser/metoder finns redan och vad kan vi utveckla framåt? Externt har mycket bra information och kontakter kommit fram från bland annat konferens ”Bygga broar” i Linköping.
----
LärSam
LärSam är ett projekt som jobbar för att hitta metoder, framgångsfaktorer och utbildningsinsatser riktade till personer som över 20 år med mentala funktionshinder eller förvärvad hjärnskada, LSS tillhörande personkrets 1 och 2.
Dessa metoder och utbildningsinsatser/yrkesutbildningar är menade att leda till lönearbete eller annan karriärmöjlighet för individen, t ex inom Daglig verksamhet.
Projektets målgrupp är personer som står mycket långt bort ifrån arbetsmarknaden. Även om projektets målgrupp är begränsad förväntas resultatet kunna användas och ge effekt på andra grupper som står långt från arbetsmarknaden.
KONTAKT
Finsamprojekt har goda erfarenheter av att kombinera resurser och kunnande från olika myndigheter. Genom samarbete blir stödet till individen effektivare.
LärSam har därför en styrgrupp samt en referensgrupp där flera myndigheter och organisationer tar del av varandras kunskap. Deltagare är bland andra Försäkringskassan, LärVux, Socialförvaltningen (LSS och Daglig verksamhet). Det finns även andra kontakter som olika intressegrupper.