Vad betyder tillit och jämlikhet inför välfärden för det svenska samhällsbygget? Vad krävs för att hälsoklyftorna i samhället ska minska? Trots goda tider kvarstår skillnader som förklaras av ekonomi, utbildning och kön. Ett seminarium med utgångspunkt i resultat från Kommissionen för jämlik hälsa.
Folkhälsan i Sverige blir allt bättre för befolkningen som helhet. De flesta kan se fram emot ett långt och friskt liv. Den goda hälsan är dock inte jämlikt fördelad. Det hänger till stor del samman med att människor lever under olika socioekonomiska förhållanden.
Hälsoklyftorna mellan olika socioekonomiska grupper är tydlig oavsett vilket hälsoproblem det gäller. Andra hälsoskillnader kan kopplas till kön, funktionsnedsättning och etnisk tillhörighet.
Hälsoklyftorna hänger samman med människors position i samhället och möjligheter till delaktighet och inflytande, vilket påverkas av utbildnings- och inkomstnivå samt om man har jobb.
Det finns också ett nära samband mellan hälsa och välfärd eftersom goda levnadsförhållanden och livsvillkor är förutsättningar för en god hälsa.
Välkommen till ett seminarium om tillit till välfärden, med utgångspunkt från Kommissionen för jämlik hälsa.
Kommissionens slutbetänkande presenterades den 2 juni: Nästa steg på vägen mot en mer jämlik hälsa. Förslag för ett långsiktigt arbete för en god och jämlik hälsa. Se länkar i spalten till höger.