Sarah Sorgenfrei är innovatör

Utskrivet från: http://finsamgotland.se/sarah
Start Finsam på Gotland Projekt Paraply-nätverket Aktivitets-katalogen Möten och föreläsningar Tips och råd På arbets-platsen (H)järnkoll Almedalen

Sarah Sorgenfrei är innovatör

Sarah Sorgenfrei är snart 21 år. Hennes stora intresse är konst där hennes målningar har motiv från fantasyn:s värld. Hon har just fått Almis innovationsstöd för en ny produkt hon tagit fram. Och hon är en av deltagarna i Finsamprojektet På spåret.

– Mitt stora mål i livet är att arbeta med konst, berättar hon. Det är olika vad jag målar, från verklighet till fantasy. Ofta med mörka färger och utan mänskliga utseenden, detaljrikt med drakar och tootemdjur.


– Jag vill komma åt betraktarens känslor, lite åt skräckhållet. Hur det uppfattas är olika från person till person. Och själv är jag rädd för spindlar, erkänner hon med ett leende.

Sarah målar bilder i stor och smått format, med många symboler. Hennes portfolio är imponerande och hon hennes bilder finns på Internet.


Men Sarah är också konstruktör. En produkt, som ännu är hemlig, kommer att göra läsandet roligare, framför allt för älskare av SF-litteratur. Dessutom är den dekorativ, det finns flera användningsområden.

– Vi har kollat och något liknande finns inte på marknaden, berättar Sarah och hennes Finsam-coach Birgitha Yttergren.

Tillsammans har de varit i kontakt med Almi och därifrån har Sarah fått innovationsstöd. Det innebär att hon fått ett startkapital för att fram en prototyp.
– Sarah gjorde en alldeles perfekt presentation för experterna i Innovationsrådet, berättar Birgitha. Hon fick svara på många frågor och det gjorde hon alldeles fantastiskt bra.

Vad ska ni göra nu?
– Vi lägger upp det här som ett arbete för Sarah, förklarar Birgitha. Tre dagar i veckan ska vi jobba fram produkten.
– Det jag har nu är skisser, säger Sarah. Vi ska ta fram material och färger, fundera på storlek och format. Och så är det marknadsföring och egen webbsida.

Sarah är också en av tre unga konstnärer – alla deltagare i På Spåret – som ställer ut hos GotlandsHem under maj månad. Tre olika uttryck och tekniker.
Vernissage blir det den 3 maj.

Varför är du med i På Spåret?
– För att jag har svårt med kommunikation och lätt blir stressad. Jag vill så mycket och då kraschar det lätt. Jag har diagnoserna AS, ADHD, dyslexi och dyskalkyli.

Hur tycker du att På Spåret fungerar för dig?

– Jättebra, jag blev jätteglad när jag antogs. Nu letar vi efter en praktikplats där jag kan få lära målningstekniken airbrush. Det är tyvärr få som sysslar med det på Gotland.

Vi avslutar alltid med en önskefråga. Vad önskar du?
– Jag vill bli egen företagare! Min dröm är att starta eget företag, själv eller tillsammans med andra. Det här är inte bara en dröm, chansen att det blir verklighet. Vi har kontakt med Almi och ska prata med Coompanion på Gotland.

Sarah har berättat om sin ADHD i Radio Gotland. Här är en länk till det inslaget.

Sök