Börja plugga och Söka jobb

Boken Söka jobb är lila med gul text och boken Börja plugga är blå med gul text

Lättläst om att börja plugga och att söka jobb

För den som brottas med lässvårigheter eller är ny för svenska språket kan den stora mängden information om studievägar och arbetsmarknad lätt bli övermäktig. De två nya lättlästa handböckerna Börja plugga och Söka jobb gör vägen till studier och nytt jobb lättare att överblicka.

I Börja plugga varvas fakta om studier på komvux, SFI, folkhögskola, yrkesskola, högskola och universitet med korta intervjuer om vägen mot studier. Boken underlättar för den som är ny i Sverige att förstå hur systemet fungerar och hitta en passande utbildning. Boken vänder sig också till unga som inte tycker det är självklart att plugga vidare eller som inte gått klart gymnasiet och till den som vill ta upp studierna efter några år i yrkeslivet.

I boken Söka jobb går Moa Candil igenom var du hittar jobb att söka, hur du skriver en ansökan, hur du kan förbereda dig för en intervju och hur intervjuer brukar gå till. Boken innehåller också ett avsnitt om saker att tänka på när du väl har fått ett jobb – som lön, pension, vad som händer om du blir sjuk eller om du vill byta jobb.

Båda böckerna är faktagranskade av experter som arbetar med arbetsmarknadsfrågor och studie- och yrkesvägledning.

Moa Candil är numera bosatt på Gotland. Hon är journalist och författare och har lång erfarenhet av att skriva på lätt svenska, bland annat från lättlästa nyhetstidningen 8 Sidor. Hösten 2022 utkom hennes och Bengt Fredriksons handbok Skriv lättläst – En handbok till dig som vill förstådd.