“Var uppmärksam på hur människor mår.
Det är bättre att göra något litet än ingenting alls.”
Ullakarin Nyberg har lång erfarenhet som psykiater. I sitt yrke föreläser honom psykisk ohälsa och suicidprevention.
Genom konkreta råd och exempel visar hon hur man kan prata om det som är svårt och om vikten av att inte blunda för andra lidande. Hur ska man våga gripa in när man ser att någon mår dåligt?
Ullakarin Nyberg är en mycket uppskattad föreläsare som 2018 återkomm till Inspiration Finsam.
Suicidrisk är bland det svåraste att hantera inom vården. Eftersom självmordstankar nästan alltid beror på ett psykiskt lidande som upplevs outhärdligt och opåverkbart för patienten, är det avgörande att omgivningen förmedlar att tillståndet och lidandet går att behandla.
Boken ger dels kunskap om de psykiatriska tillstånd som utgör riskfaktorer för självmord, med konkreta råd om bemötande och behandling. Dels visar författaren via många fallexempel och berättelser hur suicidalitet kan yttra sig på olika sätt, samt vilka åtgärder som kan förhindra självmord. Suicidprevention i praktiken riktar sig till studerande och yrkesverksamma inom psykiatri och vård.
Varför tar en människa sitt liv? Går det att förhindra, finns det varningstecken? Och vad kan man göra om man anar att någon har tankar på självmord?
Konsten att rädda liv handlar om att bryta den tystnad som ofta omger psykisk ohälsa och självmord. Genom konkreta råd och exempel visar Ullakarin Nyberg hur man kan prata om det som är svårt och vad man kan säga och göra i mötet.
I boken ALDRIG ENSAM berättar entreprenören Charlie Eriksson, 25, om sin egen resa och de erfarenheter av psykisk ohälsa som han delar med många andra unga människor.
Varje kapitel kommenteras av psykiatern Ullakarin Nyberg som förklarar vad som händer i Charlies huvud och kropp.
Varför mår vi så dåligt när vi har det så bra?
Författare: Nisse Simonson
Välfärdslandets gåta: Varför mår barnen inte lika bra som de har det?
Författare: Frank Lindblad och Carl Lindgren